Een kunstwerk buiten de museummuren? In het project Museum Murals laten street artists zich inspireren door de schatten van museumcollecties uit heel Nederland. Studio Giftig heeft een levensgrote muurschildering gemaakt, geïnspireerd door een kunstwerk uit de collectie van Het Noordbrabants Museum. Je vindt de Mural in de Marconistraat in Den Bosch.
Bezoek het museum:
DE INSPIRATIEBRON
De nieuwe muurschildering is geïnspireerd op een schilderij van Jan Mandijn. Hij was in de 16de eeuw succesvol met Jheronimus Bosch-achtige taferelen vol duivels en heksen. Het thema van dit werk? De verzoeking van de heilige Antonius! Antonius, de man in het blauw, trok zich volgens de legende van Athanasius van Alexandrië terug in de woestijn om zich te bezinnen. Hij werd keer op keer op de proef gesteld door demonen en monsters en weerstond allerlei verleidingen. Deze eeuwenoude strijd tegen verleidingen steekt Studio Giftig in een modern jasje.
HET ONTWERP
Samen met muureigenaar BrabantWonen zijn we langs de deuren gegaan om te polsen of bewoners openstonden voor het initiatief. Daarna, tijdens een bewonersavond, is er gesproken over de verleidingen van nu voor jong en oud. Van mobiele telefoons tot fastfood en van dure sneakers tot sieraden. En wat heeft Studio Giftig met deze input gedaan? Ze creëerden een kunstwerk waarin een jonge vrouw wegkijkt van een schaal vol verleidingen.
"We hebben ons laten inspireren door een schilderij van Jan Mandijn uit Het Noordbrabants Museum. Jan Mandijn werd op zijn beurt weer geïnspireerd door Jheronimus Bosch. We vertaalden het werk naar een eigentijdse versie, waarin hedendaagse verleidingen centraal staan."
— Studio Giftig
Karin Linders, Adviseur Corporate Communicatie bij BrabantWonen, vertelt: "We zijn heel blij dat Het Noordbrabants Museum 'onze' muur heeft uitgekozen. Dat mensen prettig kunnen samenleven in een buurt of wijk vinden wij heel belangrijk. Hier besteden we dan ook veel aandacht aan. Kunst is vaak een verbindende factor, het doet iets met mensen en geeft kleur aan een wijk. Een project als Museum Murals past hier dan perfect bij. De fijne samenwerking met het museum, Studio Giftig, de bewoners én de wijk zorgt ervoor dat we heel trots zijn op het eindresultaat."
Over de kunstenaars
Maak kennis met het kunstenaarsduo Niels van Swaemen (1982, Eindhoven, Nederland) en Kaspar van Leek (1983, Philipsburg, St. Maarten): de genieën achter Studio Giftig. Het duo startte hun samenwerking in 2007 en ontwikkelde gezamenlijk een gedetailleerde en (sur)realistische schilderstijl. Van enorme muurschilderingen in de publieke ruimte tot kleinschaliger werk voor galerieën, transformeert hun kunst alledaagse situaties naar surrealistische perspectief.
In 2022 bereikte Studio Giftig een wereldwijde mijlpaal, door Best Mural Worldwide in de wacht te slepen, een titel uitgeschreven door Street Art Cities.
Het initiatief
Stel je voor: twintig musea die de traditionele grenzen doorbreken en kunst naar buiten brengen. In het project Museum Murals worden street artists geïnspireerd door de schatten van museumcollecties. Door eeuwenoude schilderijen, intrigerende objecten en betoverende verhalen. Het resultaat? Levensgrote muurschilderingen. Verspreid door heel Nederland Murals de omgeving mooier. Midden in een woonwijk, op een oude fabrieksmuur of langs het spoor.
Museum Murals is een initiatief van het Mauritshuis en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.