Theodoor van Thulden

Allegorisch portret van Josina Copes en kinderen

Rond zijn veertiende trekt de Bossche Theodoor van Thulden ('s-Hertogenbosch, 1606 – 1669) naar Antwerpen om kunstenaar te worden. Met succes. Hij ontpopt zich tot veelgevraagd schilder van altaarstukken, portretten en mythologische en allegorische onderwerpen. Mogelijk start hij zijn carrière als student-assistent van Peter Paul Rubens, met wie hij later aan verschillende grootschalige kunstprojecten werkt.

Theodoor van Thulden, Allegorisch portret van Josina Copes en kinderen, 1650-1651.

Rond 1646 keert Van Thulden terug naar zijn geboortestad en maakt hij een reeks allegorieën voor het stadhuis van 's-Hertogenbosch en voor de Oranjezaal in Huis ten Bosch in Den Haag. Rond 1650 maakt hij een aantal allegorische portretten. Daar is dit elegante portret van Josina Copes-Schade van Westrum met haar vijf kinderen een mooi voorbeeld van. De echtgenote van de pensionaris van 's-Hertogenbosch is afgebeeld als moederfiguur die haar kinderen naar een goed en deugdzaam leven leidt.

Dat beeldt ze uit door naar de Tempel van Deugd te wijzen. Of beter gezegd: naar de steile weg die daar naartoe leidt. De tempel is gebaseerd op een ontwerp van Rubens. Het bellenblazende kind en de teksten aan de linker- en rechterkant onderstrepen de vanitas-boodschap van het schilderij. Het doel: de kijker herinneren aan zijn sterfelijkheid en de onzinnigheid van wereldse zaken en persoonlijke genoegens.

Praktische informatie

Titel
Allegorisch portret van Josina Copes en kinderen
Vervaardiger Theodoor van Thulden
Datum 1650-1651 
Materiaal Olieverf op doek
Grootte 195 x 253 cm

Ontdek meer