Geweest
Terugkijken

Twee keer kijken

Wim Delvoye: Labour of Love

Getatoeëerde varkens, een machine die poept en een betonmixer die lijkt op een gotische kerk. Wim Delvoye schopt graag tegen heilige huisjes. Daar kun je van houden, je kunt het inspirerend vinden, maar het roept ook discussie op. Of misschien wel allemaal tegelijk. Deze hedendaagse kunstenaar nodigt je met zijn kunstwerken uit om op een andere manier naar de wereld te kijken. Daarom gaan we graag met jou in gesprek tijdens Twee Keer Kijken (Live): een serie interactieve gespreksavonden, gehost door Lucas De Man, in een bijzondere setting. In de Sint-Janskathedraal of tussen de kunstwerken zelf!

Gespreksavond #01 | Kunst en religie

Gedraaide crucifixen die eindeloos lijken door te gaan, glas-in-loodramen met een erotisch randje, betonmolens in gotische motieven - of langgerekte zetpil-kathedralen. De kunstwerken van Delvoye zitten bomvol verwijzingen naar het religieuze. Door ongebruikelijke combinaties, is er volop ruimte voor interpretatie. De kunstenaar lijkt tegen de heilige huisjes te trappen, of omarmt hij het? Deze avond start het programma in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.

EEN THEATERMAKER EN DOMINEE

Op 4 januari delen Oscar Kocken (schrijver, theatermaker en bekend van o.a. De Nieuwe Nachtmis) en Jessa van der Vaart (dominee) hun blik op de religieuze beelden en thema's in de tentoonstelling. Ook nodigen we het publiek uit om met de sprekers en elkaar van gedachten te wisselen.

Gespreksavond #02 | Kunst en dier 

Sinds de start van zijn Art Farm project in de late jaren 90, zijn de getatoeëerde varkens van Delvoye een van zijn meest besproken kunstwerken. Zelf stelt de kunstenaar dat hij de dieren gered heeft van de slacht en ze een beter leven heeft gegeven, anderen beschuldigen de kunstenaar van het uitbuiten of mishandelen van de dieren. Hoe kijken we nu, bijna dertig jaar later, naar dit kunstwerk en specifiek het gebruik van dieren in de kunst? En wat maakt een varken nou eigenlijk blij?

EEN KUNSTENAAR EN EIGENAAR VAN EEN HUISVARKEN

Op 10 januari wordt je vergezeld door kunstenaar Tinkebell, die in het verleden net als Delvoye met dieren werkte in haar kunst, en Kim Pattiruhu, (eigenaar van het huisvarken Francis Bacon, roepnaam Frans, waarover recentelijk ook een documentaire is verschenen).

Gespreksavond #03 | Kunst en lichaam 

Misschien wel het bekendste kunstwerk van Delvoye, de Cloaca, vormt het startpunt van de derde sessie. Met dit kunstwerk, te zien op een röntgenfoto in de tentoonstelling, bootst de kunstenaar het menselijke darmstelsel na - inclusief verteringsprocessen én uitwerpselen. Het programma van deze avond start met een stoomcursus over de geschiedenis van uitwerpselen in de kunst. Waar ligt voor jou de grens tussen poep en kunst?

EEN SOCIAL DESIGNER EN MAAG-, DARM- en LEVERSPECIALST

Op 18 januari gaan social designer Fides Lapidaire, (die met haar project broodje poep onderzoekt wat de mogelijkheden van menselijke uitwerpselen zijn voor een circulaire voedselketen), en Marcel Spanier, (maag-, darm- en lever specialist en schrijver van het kinderboek ‘Van Mond Tot Kont’), elk vanuit hun expertise dieper in op het kunstwerk.

Foto ForLifeFotografie
Foto ForLifeFotografie
Foto ForLifeFotografie

Wat gaan we doen?

Daag jij jezelf uit om dingen op een nieuwe manier te bekijken? Kom dan naar Twee Keer Kijken (Live). Waar staat de kunst van Delvoye eigenlijk voor? Kan het vandaag de dag eigenlijk wel? Waarom wel of waarom niet? Bij ieder thema gaan twee spraakmakende personen met elkaar in gesprek en mag jij natuurlijk meedoen, of gewoon luisteren omdat het reuze interessant is.

Hoe doe ik mee?

Een twee-in-één ticket geeft toegang tot een gespreksavond én museumbezoek. De avonden vinden plaats midden in de tentoonstelling tussen de kunst. Je wordt ontvangen met een gratis consumptie. Je museumbezoek is geldig t/m 29 januari 2023. Bewaar je ticket dus goed voor als je het museum bezoekt. Ook bij de avond moet je je ticket laten zien. Tijdens de avonden is het museum helaas niet geopend om je ticket voor museumbezoek te verzilveren.

Ontdek meer