Altijd te zien

Jan Sluijters

Vaste collectie

Als geboren en getogen Bosschenaar is Jan Sluijters (1881-1957) een belangrijke kunstenaar voor het museum. Hier zette de jonge schilder zijn eerste stappen richting het kunstenaarschap, waarna hij uitgroeide tot een meester van het Hollands modernisme. Logisch dus, dat onze Sluijterscollectie groot en indrukwekkend is.

Komt dat zien

In de Paleiszalen op de begane grond vind je een mooi overzicht van Sluijters’ kunstwerken, ingericht op basis van de drie belangrijkste thema’s in zijn oeuvre: landschappen, portretten en figuurstudies. Uiteraard niet zonder de publiekslievelingen, waaronder het portret van zijn dochter Liesje is jarig. Maar er is meer! Sluijters kleurrijke Brabantse landschappen bijvoorbeeld, experimenten en ook voorstudies. Kubistisch damesportret en een luministische voorstudie van Café de Nuit om er een paar te noemen.

Collega-modernisten

Sluijters gaf in de vroege 20ste eeuw een zwieper aan de ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland. Ook tijdgenoten als Piet Mondriaan en Gustaaf de Smet groeiden uit tot belangrijke modernisten. Naast het werk van Sluijters zijn daarom ook een aantal schilderijen van deze tijdgenoten in de Paleiszalen te zien.

Meer weten?

Dit boek is verschenen bij onze gelijknamige tentoonstelling en gaat over het leven van de Brabantse meester. Hoe maakte Sluijters als jongeman in Parijs kennis met de avant-garde kunst uit die periode? De catalogus is nu verkrijgbaar met korting en gratis verzendkosten.

€ 24,95 Bestel online

Ontdek meer

Deze website werkt het beste met cookies

Klik op Akkoord als je akkoord gaat met het gebruik van cookies, klik op Aanpassen om zelf te bepalen welke cookies worden geplaatst.

Klik op Akkoord als je akkoord gaat met het gebruik van cookies, klik op Aanpassen om zelf te bepalen welke cookies worden geplaatst.