Verwacht
4 maart t/m 21 mei 2023

Efteling

De tentoonstelling

Er was eens, in het hart van Brabant… een Sprookjesbos. 70 jaar geleden geopend om het leven in de omgeving wat kleurrijker te maken. Inmiddels uitgegroeid tot een attractiepark van wereldformaat dat al generaties lang de harten steelt: de Efteling. Maar hoe komt het dat zoveel mensen zulke warme herinneringen koesteren bij de Efteling? Wat is het geheim? We geven een kijkje achter de schermen en laten zien, horen en voelen hoe een klein Sprookjesbos, met inzet van generaties bevlogen mensen, in 70 jaar uitgroeide tot een attractiepark van wereldformaat. 

Schatkamer vol...

Om het wonderlijke verhaal van de Efteling te kunnen vertellen opende de Efteling speciaal voor deze tentoonstelling haar schatkamers. Daar kwamen de meest bijzondere schatten tevoorschijn. Zoals de eerste krabbels van het sprookjesbos door Peter Reijnders, originele tekeningen van de welbekende Anton Pieck, de eerste spiegel van Sneeuwwitje. En voorwerpen van het pas gesloten Spookslot, die sinds de sluiting nog meer gekoesterd worden.

Anton Pieck, Ontwerptekening affiche opening Sprookjesbos, 1952.
Peter Reijnders, Ingang Van Het Sprookjesbos, ca. 1954.

Voor het eerst

Nooit eerder is er een Efteling-tentoonstelling geweest in een museum. Deze grote tentoonstelling met wel honderden voorwerpen neemt je mee vanaf het begin tot het heden.  We beginnen met een terugblik vol tekeningen en de bijhorende verhalen over het ontstaan van het Sprookjesbos. Wist je bijvoorbeeld dat het bos ooit werd opgericht om het barre bestaan van arme Brabantse gezinnen op te vrolijken?

Achter de schermen bij de Efteling

In de tentoonstelling nemen we je mee achter de schermen van de Efteling. Wat gebeurt er achter de gesloten deuren? In de mini documentaires zie je de Eftelingmedewerkers aan het werk. Nooit eerder zag je deze kant van de Efteling. De passie van de medewerkers is niet alleen voelbaar maar ook zichtbaar tot in de kleinste details.

Efteling, parkplattegrond, 1953.
Efteling, foto bouw Python, 1981.

Succes en discussie

In de tentoonstelling kom je langs alle mijlpalen die het park maakten tot wat het nu is. Maar er is ook ruimte voor discussie. Hoe staat de Efteling in de veranderende samenleving van nu? Een goed voorbeeld zijn de discussies over Monsieur Cannibale, de attractie die in de herfst van 2021 werd verwijderd. Of de relatie van het park met haar omgeving en buren. Hoe werkt de Efteling aan haar toekomst?

Afsluiten op z'n Eftelings

In de laatste zaal van de tentoonstelling. Net wanneer je denkt het geheim van de Efteling ontrafeld te hebben, brengen we de magie terug. En nemen je voor eventjes mee naar de ongrijpbare wereld van de Efteling. Maar hoe? Dat blijft nog even een verrassing!

Wil je ook een goedwerkende website?

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.