Magazine

Vijf vragen aan Brabantse Nieuwe: Sarah Neutkens

Door Pieter Donkers — 15 mei 2024

Sarah Neutkens verlaat haar huis niet snel zonder camera op zak. In de tentoonstelling Niets is ooit altijd zie je foto's en video's van persoonlijke momenten uit Sarahs leven. Extra bijzonder: ze heeft haar artistieke vaardigheden zelf aangeleerd. Maak kennis met dit Brabantse talent, oftewel onze nieuwe Brabantse Nieuwe. We stelden haar vijf vragen.

Wanneer en waarom besloot je kunst te gaan maken?  

"Dat is nooit een bewust besluit geweest! Gelukkig is het me overkomen. Een goed idee voor een werk, in welke vorm dan ook, komt niet als ik ernaar zoek. Het was daarom ook geen overwogen keuze om bijvoorbeeld te beginnen met analoge fotografie of met pen en papier. Mijn ideeën en de momenten die ik tegenkwam vroegen erom om op een bepaalde manier 'gevangen' te worden."

Sarah Neutkens, Odalisque, 2023
Sarah Neutkens, Elvis, 2023

Hoe ziet een dag fotograferen er voor jou uit?

"Ik heb mijn camera altijd op zak. Zo kan ik altijd iets vastleggen, als een bepaald moment of combinatie van dingen me het gevoel geeft dat ik er wat mee wil zeggen. Deze wil ik dan 'vangen'. Het zijn eigenlijk hele normale dagen. Ik ga niet persé op zoek naar iets bijzonders. Ik film of fotografeer vaak 'huiselijke' dingen in mijn eigen omgeving. Dat maakt het spontaan. Er is altijd wel wat te beleven!"

Wat zijn dingen die je inspireren?

"Leven! Dat klinkt misschien afgezaagd, maar ik kan mijn werk maken door te leven en alles zo bewust mogelijk mee te maken. Dat kan ik niet door mezelf af te zonderen. Dan bedoel ik leven wel in de breedste zin van het woord: van gesprekken met mensen, tot leuke of gekke klussen. Van politiek actief zijn tot zoenen, van boeken lezen tot autorijden – you name it. Alles hoort er voor mij bij. Daar komen ideeën uit voort en die vragen allemaal om een eigen vorm waarin ze het beste tot hun recht komen."

Sarah Neutkens, Death of Venus, 2022
Sarah Neutkens, Antwerpen, 2023

Wat wil je delen met de tentoonstelling Niets is ooit altijd?

"Ik zie het niet als mijn taak om als kunstenaar de kijker iets op te leggen. Het vertellen laat ik aan de werken zelf over! De tentoonstelling bestaat uit een kleine selectie van werken die voor mijn gevoel 100% bij elkaar hoorden. Ik vond dat heel grappig om te ervaren: het selectieproces werd een essentieel onderdeel van het maakproces."

Wat zijn je toekomstplannen?

"In leven blijven. Ik wil me blijven omringen met de mensen van wie ik houd en altijd eerlijk en open blijven. Dat is al een behoorlijke kluif, maar wel wat het leven voor mij de moeite waard maakt!"

Meer weten?

Het werk van Sarah is van 9 mei t/m 1 september 2024 te zien in onze Tuingalerij onder de noemer: Brabantse Nieuwe.

Ontdek meer