Altijd te zien

Oude kunst

Brueghel, Van Thulden en navolgers van Bosch

Fan van oude kunst? Dan zit je hier goed. Van landschappen en portretten tot allegorische voorstellingen: uit de tijd van Pieter Brueghel (midden 16de eeuw) is genoeg te zien. Vergeet ook de werken van Theodoor van Thulden en Thomas Willeboirts Bosschaert uit de hoogtijdagen van de Barok (eind 17de eeuw) niet. Kom langs en kijk je ogen uit!

Nalatenschap van Bosch en Brueghel

Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) en Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526-1569) behoren zonder twijfel tot de belangrijkste schilders van de Brabantse kunst en volkscultuur. Wat schilderden deze kunstenaars? Bosch verbeeldde religieuze onderwerpen, spreekwoorden en volksgebruiken. Zijn handelsmerk: de monsterlijke en vaak grappige fantasiewezens waarmee hij naar het laatste oordeel verwijst.

Brueghels onderwerpskeuze wordt in het begin sterk beïnvloed door Bosch. Later ontwikkelt hij een eigen stijl en wordt het boerengenre zijn favoriete onderwerp. Religieuze onderwerpen pakte Brueghel verrassend modern aan, bijvoorbeeld door het hart van Antwerpen als achtergrond voor een kruisiging te gebruiken. 

Leerlingen en imitators

De populariteit van zowel Bosch als Brueghel blijkt uit de vele navolgers en imitators die de kunstschilders krijgen. Iets wat overigens heel normaal is in die tijd. Sterker nog: kopiëren was onderdeel van de schildersopleiding en bekende kopieën gingen als warme broodjes over de toonbank. Hoe anders is het nu. Tegenwoordig worden de geschilderde replica’s niet meer voor vol aangezien.

Zien: Bosch' zilver

Voor de eksters onder ons: tussen de magistrale kunstwerken staat een familiair zilverkabinet met een spectaculaire presentatie Bosch' zilver uit de 17de en 18de eeuw.

Meer weten?

Zin om de wereld van de oude meesters verder te ontdekken? Bestel dan de catalogus 𝘔𝘦𝘦𝘴𝘵𝘦𝘳𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯 𝘶𝘪𝘵 𝘞𝘦𝘯𝘦𝘯 naar de gelijknamige tentoonstelling. Of lees alles over het leven van Bosch in 𝘑𝘩𝘦𝘳𝘰𝘯𝘪𝘮𝘶𝘴 𝘉𝘰𝘴𝘤𝘩: 𝘝𝘪𝘴𝘪𝘰𝘦𝘯𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘯𝘪𝘦. Nu verkrijgbaar met korting en gratis verzendkosten.

Ontdek meer

Deze website werkt het beste met cookies

Klik op Akkoord als je akkoord gaat met het gebruik van cookies, klik op Aanpassen om zelf te bepalen welke cookies worden geplaatst.

Klik op Akkoord als je akkoord gaat met het gebruik van cookies, klik op Aanpassen om zelf te bepalen welke cookies worden geplaatst.