Geweest
30 september 2023 t/m 7 januari 2024

Brueghel

De familiereünie

Van Parijs tot Berlijn en Milaan tot Boston: wie de wereldberoemde werken van de schildersfamilie Brueghel van dichtbij wilde bewonderen, was lange tijd genoodzaakt af te reizen naar de grootste musea ter wereld. Wás, inderdaad, want Het Noordbrabants Museum bundelt het beste van vijf generaties Brueghel in een unieke en ambitieuze verzameling van tachtig schilderijen en prenten. Voor het eerst samen onder één dak. Een familiereünie in Den Bosch!

Het succesgeheim van Brueghel

Ondernemend, innovatief en wereldberoemd: de familie Brueghel is een van de meest belangrijke families in de Westerse kunstgeschiedenis. De Brueghels maakten schilderijen die worden bewonderd om hun geestige composities, universele boodschappen en uitzonderlijk vakmanschap. De onderwerpen variëren van feestelijke bruiloften, bekende spreuken en verhalen uit de Bijbel tot ontzagwekkende landschappen en studies van dieren, insecten en bloemen.

Van generatie op generatie bleef het familiebedrijf een internationaal succes. In de tentoonstelling krijg je een kijkje in de keuken bij drie creatieve familiebedrijven. De vragen die we niet aan de Brueghels kunnen stellen, stellen we aan hen. Want hoe is het om als familie samen te leven én te werken?

Leestip: ontrafel de geheimen van de Brueghels

De voorpret begint hier! Leer de familie Brueghel alvast beter kennen in het artikel van onze conservator oude kunst Nadia Baadj. En blader daarna lekker verder door ons online magazine voor meer interessante interviews en achtergrondartikelen.

Foto Jan-Kees Steenman
Foto Jan-Kees Steenman

Internationale topstukken

Voor het eerst in de geschiedenis zijn alle vijf generaties van de schildersfamilie nu verbonden in een tentoonstelling waarin alles aan bod komt. De sterke familiebanden, hun innovatieve denkwijze en natúúrlijk de kunst. Te zien zijn onder andere De bedelaars van Pieter Bruegel de Oude (uit Musée du Louvre in Paris), Bloemenvaas met juweel, munten en schelpen van Jan Brueghel de Oude (uit de Pinacoteca Ambrosiana in Milaan) en De dronkaard in de varkensstal geduwd van Pieter Bruegel de Oude (uit een particuliere collectie in New York).

Jan Brueghel de Oude, Bloemstilleven met juweel, munten en schelpen, 1606. © VENERANDA BIBLIOTECA AMBROSIANA / MONDADORI PORTFOLIO
Pieter Bruegel de Oude, De bedelaars, 1568. Musée du Louvre, Parijs. Foto © RMN-Grand Palais (musée du Louvre) / Gérard Blot
Bestel de catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met essays van Nadia Baadj, conservator oude kunst bij Het Noordbrabants Museum, en wetenschappers Arthur DiFuria, Sarah Moran, Christine Göttler en Marlise Rijks. De publicatie is te koop bij de (online) boekhandel en Museumshop. Ook leuk om cadeau te doen!

€ 29,95 Nu kopen

Anno 2023

Het samenbrengen van alle Brueghels op één locatie biedt een unieke kans om het geheim van de familie te ontrafelen. Wat maakt een Brueghel tot een Brueghel? Waarom werd de familie zo’n internationaal succes? Maar ook: hoe verhouden de Brueghels zich tot actuele maatschappelijke onderwerpen, zoals genderrollen, kolonialisme en slavernij, en de verhouding tussen mens en natuur.

De Brueghelvrouwen

De tentoonstelling kijkt bovendien met nieuwe ogen naar de krachtige vrouwen in de Bruegheldynastie. Wie waren zij, wat was hun rol in het succes van de familie? We maken onder andere kennis met Mayken Verhulst: een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars uit haar tijd én een slimme zakenvrouw, mentor, kunstenaarsdochter, leraar, echtgenote, schoonmoeder en grootmoeder. In een video gaan Ann DeMeester, directeur van Kunsthaus Zürich, en Jacqueline Grandjean, directeur van ons museum, met elkaar in gesprek over dit onderwerp.

Museumgids in je broekzak

Met onze museumgids-app tover je je smartphone heel eenvoudig om tot een mini-museumgids. Lees op je gemak de tentoonstellingsteksten of bekijk de extra filmpjes. Vergeet niet je oordopjes mee te nemen. Lees, kijk of luister thuis op je gemak nog eens verder.

Symposium

Op donderdag 30 november organiseren we het symposium Vrouwen en beeldende kunst in de vroegmoderne Nederlanden. Dit evenement brengt een vooraanstaande groep internationale wetenschappers bijeen om hun nieuwste onderzoek te presenteren over vroegmoderne vrouwen als scheppers, mecenassen, curatoren, consumenten en kijkers van kunstwerken.

Met dank aan

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met dank aan: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie heeft toegekend. Mede-intiatiefnemers en bedenkers van het initiële concept: Charles de Mooij en Jaco Rutgers. Conservator: Nadia Baadj-Groeneveld in samenwerking met het gehele team van Het Noordbrabants Museum. Tentoonstellings- en grafisch ontwerp: Studio Berry Slok. Productie animaties: Marlies van der Wel, Nijnke van Willigenburg en Sanne Kerkhof. Productie video's: Mals Media. Productie film: Gilles van Leeuwen en Jelle klokman. Soundscapes: Big Orange, The Audio Agency. Catalogus: Arthur DiFuria, Sarah Moran, Christine Gottler en Marlise Rijks. Met speciale dank aan: Ann Demeester (Kunsthaus Zürich), Familie de Boer (Kunsthandel de Boer) en Familie El-Hamus, Missiemuseum Steyl, Natuurhistorisch & Volkenkundig Museum Oudenbosch, Floris Jan van der Voort (Historische Instrumenten) en Bloom & Wolf.

Ook danken wij onze bruikleengevers: Stichting P&N de Boer - Amsterdam, Rijksmuseum - Amsterdam, The Phoebus Foundation - Antwerpen, Museum Plantin-Moretus - Antwerpen, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen - Vlaamse Gemeenschap, Privé Collectie - Antwerpen (courtesy of Galerie Lowet de Wotrenge Antwerpen), KBC Bank NV - Antwerpen, Museum Snijders & Rockoxhuis, Musée des Beaux-Arts - Bordeaux, Museum of Fine Arts - Boston, Groeningemuseum - Brugge, The Syndics of the Fitzwilliam Museum - University of Cambridge, Hessisches Landesmuseum - Darmstadt, Rijksmuseum Twenthe - Enschede, Städel Museum - Frankfurt am Main. Museum voor Schone Kunsten - Gent, Museum De Lakenhal - Leiden, Stadsmuseum Lier, Bonnefantenmuseum - Maastricht, Museum Hof van Busleyden -Mechelen, Veneranda Biblioteca Ambrosiana - Milan, Bayerische Staatsgemäldesammlungen München - Staatsgalerie Neuburg an der Donau, Privé Collectie - Nederland (courtesy Haboldt & Co), Fondation Custodia, Collection Frits Lugt - Paris, Musée du Louvre - Paris, Petit Palais, musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, National Gallery - Prague, Mauritshuis - Den Haag, Museum Catharijneconvent - Utrecht, LIECHTENSTEIN. The Princely Collections - Vaduz-Vienna, Kunsthistorisches Museum - Vienna, JK Art Foundation - 's-Hertogenbosch. En zij die anoniem wensen te blijven.

Ontdek meer