Thuis is meer dan een huis. Het is de geur van zeep, de smaak van je lievelingsgerecht, het geluid van een tikkende klok aan de muur. Een gevoel van veiligheid, van geluk, of juist van pijn of melancholie. Want wat betekent 'thuis' als je gedwongen ontheemd bent? Als het geen fysieke plek is, of de spullen om je heen, waarin zit dán het thuisgevoel? En hoe houd je dat gevoel vast als je geen huis meer hebt? Van 3 februari t/m 2 juni 2024.
Bezoek de tentoonstelling:
Thuis is waar ik ben
In de tentoonstelling Imagine Home laten dertien toonaangevende kunstenaars uit Afghanistan, Libanon, Oekraïne, Palestina, Syrië, Tunesië, Zuid-Afrika, Zwitserland en Nederland zien hoe zij ontheemd zijn ervaren. Zo creëerde de Afghaanse kunstenaar Narges Mohammadi voor haar installatie Passing Traces een smalle gangachtige ruimte, die ze volplakte met 700 kilo Perzisch halva – een Afghaanse lekkernij. Een zoete herinnering, maar ook de smaak van verlies. Of het werk van de uit Libanon gevluchte Stéphanie Saadé: de kunstenaar bewerkt bestaande voorwerpen, zoals een kinderdekentje, met persoonlijke gebeurtenissen uit haar leven.
Op zoek naar een bijzondere ervaring? Volg een instaprondleiding door onze tentoonstelling en ontdek de diepere betekenis van 'thuis'. Je kunt iedere vrijdag aansluiten voor € 7,50.
U Bent Hier
Volg je liever een workshop bij de tentoonstelling? Ervaar U Bent Hier en stap in de schoenen van iemand anders. Twee personages komen samen in een gescript verhaal: een local en een nieuwkomer. Ontdek hun verschillende levensverhalen vol verlies, verdriet, verlangens en liefde. De workshop is gratis, maar vergeet niet je plekje te reserveren. Doe mee en laat je verrassen door een bijzondere ontmoeting!
Kunst die je zintuigen laat werken
Imagine Home bestaat uit een zorgvuldige selectie van bestaande en nieuw geproduceerde kunstwerken, variërend van foto's (Eliza Bordeaux), video's (Manon de Boer), schilderijen (Raafat Ballan) en tekeningen (Foundland Collective) tot sculpturen (Lucas Lenglet) en installaties (Zhanna Kadyrova). Een schommel om het verschuivende gevoel van 'thuis' vast te leggen (Ines Kooli), een met kruidnagelpoeder gecoate steunbalk die dienstdoet als tissuedoos (Jerrold Saija), een wandafdruk van een voorouderlijk huis (Heidi Bucher), de provisiekast van ontheemden (Mirna Bamieh): kunstwerken die je zintuigen laten werken, geuren en beelden die een gevoel van thuis oproepen, installaties die onder je huid kruipen.
Met onze museumgids-app tover je je smartphone heel eenvoudig om tot een mini-museumgids. Lees op je gemak de tentoonstellingsteksten of bekijk de extra filmpjes. Vergeet niet je oordopjes mee te nemen. Lees, kijk of luister thuis op je gemak nog eens verder.
Praat mee in De Huiskamer
Imagine Home nodigt je uit om niet alleen te kijken, maar óók om te delen. Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is De Huiskamer: een plek om met elkaar in gesprek te gaan over wat 'thuis' betekent. Deze openbare huiskamer, bedacht door de Palestijnse architect Sandi Hilal, is een ontmoetingsplek waar mensen die noodgedwongen hun land hebben verlaten, zelf gasten kunnen ontvangen. Je bent er van harte welkom voor een drankje, iets zoets en een mooi gesprek. In deze ruimte kun je ook zelf je gedachten achterlaten over de thema's uit de tentoonstelling.
Culture days in De Huiskamer
Op zoek naar een bijzonder gesprek in De Huiskamer? Op verschillende dagen tussen 12 en 16 uur kun je meedoen met leuke activiteiten die te maken hebben met de landen waar de vrijwilligers in De Huiskamer vandaan komen. Bekijk hieronder het volledige programma.
- Zondag 12 mei: Chili
- Donderdag 16 mei: Filipijnen
- Maandag 20 mei: Oekraïne
- Dinsdag 28 mei: Jemen
- Zaterdag 1 juni: Myanmar
Deze ontmoetingen worden mede mogelijk gemaakt door Hermes. Het stimuleren van het culturele klimaat in 's-Hertogenbosch door middel van financiële ondersteuning voor kunst- en culturele projecten is een van de initiatieven van Hermes.