30 januari 2024

Tentoonstellingen 2024 - Het Noordbrabants Museum

Persbericht

Nu de zeer succesvolle Bossche familiereünie van de Brueghels is afgelopen, maakt Het Noordbrabants Museum zich klaar voor een mooi nieuw jaar. In de tentoonstelling Imagine Home geven, vanaf 3 februari, dertien hedendaagse kunstenaars uitdrukking aan hun ervaringen en zoektocht naar een thuisgevoel. Vanaf 6 juli keert de blik naar buiten met Veranderland. Een samenwerking met November Music brengt vanaf 9 november een grootschalige installatie van Jonas Staal met een muzikale compositie van Micha Hamel. In diezelfde periode transformeert Abdelkader Benchamma een zaal van het museum op zijn kenmerkende organische en intuïtieve manier en is een overzicht van zijn werk te zien. Doorlopend is er werk van kunsttalenten te zien in het kader van ‘Brabantse Nieuwe’.

Narges Mohammadi, Passing Traces, 700 kg of Persian halva (flour, sugar, butter and cardamom) and two wooden constructions of 2.15m x 4.78 m x 0.80 m, 2020, Royal Academy of the Arts the Hague (KABK). Photography by Io Sivertsen. Courtesy of the artist and Copperfield, London.

Van Goghs Gordina
16 jan – 30 jun 2024
Het topstuk Kop van een vrouw (Gordina de Groot) van Vincent van Gogh komt zes maanden logeren in het museum. Ze staat samen met haar familie op het meesterwerk De aardappeleters. Ze is hét gezicht van de Brabantse Van Gogh en is ruim 80 jaar niet te zien geweest voor het grote publiek. Wie eenmaal in haar ogen heeft gekeken, vergeet haar blik nooit meer.

Imagine Home
3 feb – 2 jun 2024
Dertien toonaangevende kunstenaars uit Afghanistan, Libanon, Oekraïne, Palestina, Syrië, Tunesië, Zuid-Afrika, Zwitserland en Nederland laten zien hoe zij ontheemd zijn ervaren. Als thuis geen fysieke plek is, of de spullen om je heen, waarin zit dán het thuisgevoel? En hoe houd je dat gevoel vast als je geen huis meer hebt?

Veranderland
6 jul – 27 okt 2024
Het landschap ontwikkelt zich altijd. Sinds de 19de eeuw gebeurt dat in rap tempo en onder grote invloed van de mens. Ruim twee eeuwen Brabantse landschapsschilderkunst wordt onder de loep genomen met de inbreng van experts en ervaringsdeskundigen: boswachters en jagers, ecohistorici en stedenbouwkundigen, megastalhouders en activisten. Wat zie je als je opnieuw naar buiten kijkt?

Earth Workers Requiem/Jubilate i.s.m. November Music
9 nov 2024 – 10 mrt 2025
Een grootschalige muzikale en landschappelijke installatie, een gezamenlijk werk van componist Micha Hamel en kunstenaar Jonas Staal. Bezoekers worden uitgenodigd plaats te nemen in het landschap als fossielen-in-wording tussen fossielen uit verleden en toekomst. Als aardwerkers tussen aardwerkers, die aangezet worden tot de radicale solidariteit. 

Abdelkader Benchamma
16 nov 2024 – 9 mrt 2025
Het werk van Benchamma gaat aan de haal met je fantasie. Hij is gefascineerd door dat wat we niet kunnen zien of begrijpen: zwarte gaten in de kosmos, of het idee van leegte en het oneindige. Speciaal voor Het Noordbrabants Museum maakt hij een nieuw werk op locatie, zonder vooraf bepaalde schetsen en op een organische en intuïtieve manier. Daarnaast is er bestaand werk van zijn hand te zien.

Pjotr van Leeuwen met ‘Study of crop fields #8’, fotograaf Ben Nienhuis (BWCpictures)

Brabantse Nieuwe

Ieder jaar speuren we naar fris, Brabants kunsttalent. Drie jongen kunstenaars maken samen met onze conservatoren een tentoonstelling. Locatie is de Tuingalerij, die bezoekers ook via het tuinterras in het midden van het museum kunnen bekijken.

Voor 2024 zijn de volgende kunstenaars geselecteerd:

Pjotr van Leeuwen (Helmond, 1992)
20 jan – 5 mei 2024
Pjotr van Leeuwen speelt als kunstenaar met de samenstelling van een geheel. Zijn werk is een constant materiaalonderzoek, waarbij hij verf met alledaagse objecten en andere materialen combineert. Hij voegt elementen toe of haalt ze juist weg, totdat het geheel voor hem klopt.

Sarah Neutkens (Eindhoven, 1998)
11 mei – 1 sep 2024
Multi-talent Sarah Neutkens is beeldend kunstenaar, componist en schrijver. Ze omschrijft haar leven als een totaalkunstwerk, waarbij ze zich op verschillende wijze uitdrukt. Ze toont haar leven als kleine werelden. In het werk Diorama verandert Neutkens de ruimte in een soort grote kijkdoos waar elk dagdeel met ander licht weer iets anders te zien is.

Jerrold Saija (Sittard, 1996)
7 sep 2024 – 18 jan 2025
Saija verwijst in zijn werk vaak naar zijn Molukse achtergrond. Hij onderzoekt de diepe sporen die (de)kolonisatie hebben achtergelaten en maakt daarvoor gebruik van archieven, mondelinge geschiedenissen, geleefde ervaringen en persoonlijke herinneringen.

Foto Wiosna van Bon

Nieuwe aanwinsten

Een selectie van de nieuwe aanwinsten van Het Noordbrabants Museum in 2023:

Mark Manders – Tilted Head (2019)
Op het voorplein van het museum is het sculptuur Tilted Head van de van oorsprong Brabantse, en inmiddels internationaal gerenommeerde kunstenaar Mark Manders te zien. Een gekanteld gezicht van vier meter hoog, in brons gegoten. Tilted Head lijkt gemaakt te zijn van natte klei, maar wie het indrukwekkende kunstwerk aanraakt – en in de publieke ruimte mag dat – voelt iets anders...

Rirkrit Tiravanija – Zonder titel 2020 (het paradijs herwonnen II)
Thaise kunstenaar Rirkrit Tiravanija levert commentaar op een schilderij gemaakt door Jan Brueghel de Oude en Hieronymus Francken de Jonge rond 1623. Tiravanija verlegt de aandacht van de verzamelaars naar de dieren, planten en mineralen die ze vergaarden en tentoonstelden. Hij betrekt dergelijke verzamelingen bij de huidige uitstervingscrisis door een 'onzichtbaar' wezen toe te voegen dat alleen onder uv-licht te zien is.

Thomas TrumTwo fanshaped lines in blue 4 (2022)
Thomas Trum werkt altijd abstract. In zijn kunstwerken speelt onderzoek naar materialen, technieken én compositie een belangrijke rol. Trum is geïnteresseerd in het achterlaten van maaksporen, voortkomend uit zijn graffiti-achtergrond. Door te blijven experimenteren en innoveren, komt Trum steeds op nieuwe manieren om kunst te maken.

Froukje Wartena De kleine professor (1883)
Froukje Wartena werkte als docent voordat zij zich toelegde op het kunstenaarschap. Tegen het einde van de 19de eeuw kregen vrouwelijke kunstenaars meer mogelijkheden. Ook mochten vrouwen gaan studeren aan de universiteit. Zoals op het werk afgebeeld: een meisje dat een boek vasthoudt als verbeelding van de toekomst. Schenking van de JK Art Foundation.

Aaron van Erp – De Overgave van Celblok 9 (2023)
De werken van Aaron van Erp lijken hoofdstukken uit een boek dat nooit uit is. We zien, net als in eerder werk, de wreedheid van de mens tegen een groezelige achtergrond van bakstenen. Kijken we hier nu naar een dader of naar een slachtoffer? Vaak zijn hun lichamen onaf, mishandeld door de verf. De schilderijen van Van Erp zitten vol verwijzingen naar schilderijen van andere kunstenaars, waardoor ze deel uitmaken van één groot, niet aan een persoon gebonden oeuvre. Met dank aan negen particuliere schenkers.

Foto Ben Nienhuis

Ons publieksprogramma:

Twee keer kijken
Inhoudelijke verdieping bij de meest spraakmakende kunstwerken en thema's uit de tentoonstelling, in de vorm van live-ontmoetingen.

Museumavonden
Samen met Design Museum Den Bosch organiseren we vrij toegankelijke Museumavonden, vol kunst, muziek, workshops, dj's, rondleidingen en performances.

Prikkelarm museumbezoek
Iedere eerste zaterdagochtend van de maand organiseren we een prikkelarme openstelling. Er zijn dan minder bezoekers, het lichtplan is aangepast en wordt er een speciale rustruimte ingericht.

Club Zien
‍Vijf Brabantse musea hebben de handen ineengeslagen om met leerlingen van het vmbo de wereld van onze musea te laten ontdekken en ervaren.

Museum Plus Bus
Een initiatief voor bezoekers die ons museum niet meer zelfstandig kunnen bezoeken. Senioren stappen in de bus en genieten van een geheel verzorgd dag-arrangement in het museum.

Rondleidingen
Ga langs alle hoogtepunten, leer de Meesters van het Zuiden beter kennen, duik in het verleden van Vincent van Gogh of maak een reis door de tijd in Het verhaal van Brabant. Ook groepsbezoeken aan tijdelijke tentoonstellingen of rondleidingen op maat zijn mogelijk.

Museumgame
Op zoek naar een leuk uitje met het hele gezin? Speel de museumgame en stap binnen in het fascinerende verhaal van Lodewijk Ernst van Brunswijk-Wolfenbüttel: de Hertog van ’s-Hertogenbosch. 

Over Het Noordbrabants Museum

Kleine veranderingen bij mensen dragen bij aan grote ontwikkelingen in de tijd. Het Noordbrabants Museum wil de brug vormen tussen mensen en ideeën. Met het inlevingsvermogen dat ons kenmerkt, verbinden we daarom mensen, kunst en geschiedenis. Zo dragen we bij aan een positieve verandering van de samenleving. We maken opzienbarende tentoonstellingen en organiseren laagdrempelige activiteiten met kunstenaars en bezoekers.